Wanneer grindstroken voorzien op groendaken?
Grind op een dak kan omwille van verschillende redenen. Eerst en vooral kan het helpen bij de technische werking van uw groendak. Daarnaast heeft grind ook een veiligheidsfunctie. Het oogt ook mooi op een groendak.
Wanneer moet er een grindstrook voorzien worden?
Er zijn twee redenen waarom grindstroken noodzakelijk zijn op groendaken en daktuinen:
- Technische grindstroken ter hoogte van de details
- Grindstroken in verband met brandnormering en brandcompartimentering
Er wordt aangeraden grind te voorzien aan elk detail van het groendak. In de praktijk worden grindranden enkel toegepast waar het noodzakelijk is op vlak van technische en brandnormering. Deze richtlijnen worden ondersteund door de Belgische Federatie voor Dak- en gevelgroen, waarin quasi alle Belgische marktspelers inzake groendaken vertegenwoordigd zijn.
Bij welke details wordt best een grindrand voorzien?
- Bij opgaande gevels
Indien uw groendak naast een opgaande gevel wordt geplaatst is het belangrijk met enkele zaken rekening te houden. Indien uw gevel in crepi of in een ander gevoelige gevelbedekking is uitgevoerd, raden we aan een grindstrook te voorzien aan het groendak. Dit omwille van het opspattend substraat bij hevige regenval. Daarnaast is een grindrand ook aangeraden indien u een opgaande gevel heeft waarbij de dakdichting minder dan 30 cm boven het substraat eindigt.
- Bij dakranden
Bij dakranden die wortelwerend werden uitgevoerd is een grindstrook technisch overbodig. Ook bij een dakrand die niet wortelwerend werd uitgevoerd is een grindstrook technisch overbodig indien de wortelfolie 2 cm boven het substraatniveau uitkomt. Als dit niet het geval is dan is een grindstrook zeker aangeraden.
- Daktechnieken
Bij daktechnieken adviseren we om een inerte zone in tegels of dakgrind toe te passen van minimaal 30 cm, maar in de meeste gevallen is een grindstrook van 50 cm zelfs nog beter.
- Koepels
Indien het om een gesloten koepel gaat, geldt dat de dakdichting 30 cm boven het substraatniveau moet zitten om geen grindstroken te moeten voorzien. Bij rookkoepels of evacuatiekoepels is een grindstrook van 50 cm verplicht.
- Dakdoorvoeren
Indien de dakdoorvoeren wortelwerend werden ingewerkt, zijn grindstroken overbodig. Vaak wordt er ter accentuering en vrijwaring van deze details toch een grindstrook voorzien.
- Wandelpaden, toegangspaden, zones gebruikt om ramen te kuisen, …
Indien u uw groendak vaak wilt betreden raden we aan om een wandelpad te voorzien in betontegels op een dun laagje daktuinsubstraat. Rolgrind is niet zo stabiel om op te wandelen.
Nabij ramen in opgaande gevels moet er natuurlijk rekening gehouden worden met het toekomstige wassen van de ramen. Indien er technisch of qua brandnormering geen grindstrook noodzakelijk is, is het ook beter om er geen te plaatsen. We raden dit aan aangezien een ladder stabieler kan opgesteld worden in een groendakzone dan in een grindstrook. Als u technisch of qua brandnormering wel verplicht bent om een grindstrook te plaatsen dan raden we een grindstrook van 50 cm aan. Bij een grindstrook van 30 cm heeft u de kans uw profiel plat te trappen omdat dit een korte afstand is. Als een grindstrook van 50 cm voorzien is dan heeft u voldoende plaats om uw ramen te wassen
U kan terecht bij Naturoof voor de aanleg van uw grindstrook bij uw groendak. Indien het voor u net iets meer mag zijn of u wilt uw groendak ook voorzien van een terras, kan u steeds terecht bij ons dochterbedrijf STONEROOF!